Dlaczego zamrożona żywność rozmraża się powoli i nie powinna być zbyt długo przechowywana w lodówce
Zamrożona żywność rozmraża się powoli, ponieważ jest schładzana do temperatury -20 stopni Celsjusza. W lodówce temperatura ta jest utrzymywana na poziomie około 5 stopni. W miarę jak żywność staje się coraz zimniejsza, jej konsystencja zmienia się ze stałej na płynną, a gdy jest przechowywana w niskiej temperaturze, wilgoć zawarta w żywności ulega zamrożeniu, co z kolei wpływa na jej smak i konsystencję.
Jak długo można przechowywać mrożonki w lodówce?
Nie zalecamy przechowywania mrożonek w lodówce dłużej niż przez trzy dni. Po tym czasie smak żywności zmieni się, co nie przypadnie do gustu jej użytkownikom.
Jak zamrażać żywność na dłuższy czas?
Bardzo łatwo jest zamrozić żywność na dłuższy czas, wystarczy umieścić ją w zamrażarce i nie dodawać wody, która znajduje się w kostkach lodu.
Wnioski:
Oto 6 najważniejszych powodów, dla których nie należy zbyt długo przechowywać zamrożonej żywności w lodówce. Postaraj się ich przestrzegać, a będziesz mógł cieszyć się jedzeniem mrożonek przez dłuższy czas.
Najnowsze komentarze